Reanimatie en Corona

Categorie : Nieuws

GEEN MOND-OP-MOND BEADEMING WEGENS 100 PROCENT BESMETTINGSGEVAAR

Burgers die helpen bij reanimaties moeten alleen de AED gebruiken, en geen mond-op-mond beademing meer toepassen. Daarvoor waarschuwt HartslagNu, het netwerk dat burgers oproept als iemand in de buurt een hartstilstand heeft. De kans op besmetting met het Corona-virus is bij mond-op-mond beademing volgens het netwerk namelijk 100 procent.

Ook raden ze burgerhulpverleners aan niet meer te luisteren of voelen of iemand nog ademhaling heeft. Daarvoor moet het hoofd heel dicht bij de mond van het slachtoffer komen. Goed kijken naar de borstkas is het enige dat dan nog overblijft. Dit zou kunnen betekenen dat het slachtoffer komt te overlijden. “Binnen de gemeente Alkmaar zal dit niet gauw gebeuren, omdat onze hulpdiensten er heel snel bij kunnen zijn. Over de aangrenzende gemeentes kan ik geen uitspraak doen.”, zo laat Karen Bakker van de Stichting Eerste Hulp Alkmaar (SEHA) weten.

HartslagNu stelt de gezondheid van burgerhulpverleners boven die van de slachtoffers. Ingrid Ehlebracht, secretaris en oprichter van Stichting Polderhart, met burgerhulpverleners in Graft De Rijp en Schermer: “Het klinkt misschien bikkelhard, maar daar ik ben het er wel grondig mee eens. De enige uitzondering die ik zou maken is als m’n eigen man naast me in elkaar stort.”

Polderhart heeft onlangs de vijfhonderdste burgerhulpverlener mogen verwelkomen. “We kunnen dan ook overal snel bij zijn. Maar de professionele hulp heeft in dit gebied een aanrijtijd van twaalf minuten.” Een eventueel overlijden is mogelijk, maar Ehlebracht acht de kans gering. “Als er al gereanimeerd moet worden is in dit gebied altijd wel een naaste in de buurt. En bovendien is een geslaagde reanimatie van zoveel factoren afhankelijk. De oorzaak van een overlijden kan ook helemaal los staan van de reanimatie, sommige mensen zijn gewoon niet meer te redden.”

Op kinderen kan, opvallend genoeg, wel mond-op-mond beademing blijven worden toegepast, bij hen is de kans op corona-besmetting volgens HartslagNu gering. Maar bij elke oproep moet de burgerhulpverlener de risico’s zelf afwegen. “Als het slachtoffer in een huis ligt, in een kleine ruimte, met veel mensen die zich ermee bemoeien: dat kan het in deze bizarre tijd weer niet” volgens Karen Bakker.

Mensen van boven de vijftig worden niet meer opgeroepen door HartslagNu, omdat het coronavirus bij hen gevaarlijker kan zijn. Bakker: “Ik behoor zelf ook tot de risicogroep, ik heb last van astma. Daarom heb ik mezelf ook afgemeld”.  Het aantal mensen dat kan helpen wordt door de nieuwe maatregelen een stuk kleiner. Daarom vergroot HartslagNu het gebied waarin mensen kunnen worden opgeroepen tot zo’n twee kilometer.

Gezamelijk met de EHBO verenigingen uit Brakel-Poederoijen, Almkerk en Aalst is er een verkorte EHBO cursus georganiseerd. Tijdens de gezamelijk lessen werden de praktijkopdrachten geoefend en zelf werd thuis aan de theorie gewerkt.

Na het oefenexamen van vorige week en een extra avondje oefenen bij onze vereniging in Uitwijk zijn alle cursisten op 29 januari geslaagd.

Van harte gefeliciteerd allemaal.
Arjan Burghout 25 jaar EHBO-Instructeur bij EHBO-vereniging Uitwijk-Waardhuizen
Het EHBO-seizoen 2022-2023 was het 25e lesseizoen van Arjan Burghout. Tijd om terug te kijken op deze periode.
In 1995 werd onze vereniging diep geraakt door het plotselinge overlijden van onze instructeur en voorzitter Kees Burghout. In die tijd zijn wij als vereniging geholpen door de omliggende EHBO-verenigingen en instructeurs. Aart Verschoor heeft ruim 2 jaar de EHBO-lessen verzorgd.
Dat Arjan Burghout, de zoon van Kees Burghout, EHBO-instructeur zou worden was geen vraag, maar door het plotselinge verlies van zijn vader werd dit proces versneld. Op 13 juni 1998 slaagde Arjan voor zijn instructeurs diploma en nam het “stokje” van zijn vader over.
In het seizoen 1998/1999 startte de jonge en onervaren Arjan aan zijn eerste lesseizoen. Dat was voor de leden van de vereniging even wennen.
In een gesprek met Arjan geeft hij aan dat de eerste jaren intensief waren. Het was niet alleen het "in de voetsporen treden van", maar ook zoeken naar een eigen manier van lesgeven en het doormaken van zijn persoonlijke ontwikkeling. In die periode heeft het toenmalige bestuur hem gesteund en begeleid.
Ook enkele cursisten hebben hem regelmatig een hart onder de riem gestoken. Dit heeft hem enorm geholpen en medegevormd hebben tot de EHBO-instructeur die hij nu is.
Als EHBO-vereniging kijken wij terug op de vele veranderingen die we hebben doorgemaakt en waarin Arjan ons telkens heeft meegenomen in de ontwikkelingen binnen de eerstehulpverlening. Vele cursisten hebben onder zijn leiding hun diploma gehaald. In zijn eerste jaar stond Arjan meteen voor de uitdaging om de leden eigen te maken in de lesstof van de 24e druk, inmiddels werken we al in de lesstof van de 28e druk.
Onder begeleiding van Arjan hebben we als eerstehulpverleners geleerd om de AED te gebruiken, Stop De Bloeding Red Een Leven, eerste hulp bij wandelletsel, eerste hulp bij sportletsels, veranderde technieken om de hulpverlening efficiënter te maken en de kans van overleven te vergroten. Dit altijd conform de laatst geldende lesstof.
Arjan is sinds 2005 ook voorzitter van onze vereniging. We mogen zeggen dat hij dat net als het lesgeven met passie doet. We hopen dat hij zich nog vele jaren voor onze vereniging mag inzetten. Op 11-1-2024 zullen we stilstaan bij zijn jubileum.
Mocht u ook uw diploma willen halen, neem contact op: secretaris@uw-ehbo.n