Longembolie

Tags :

Categorie : Eerste hulp

maxresdefaultLongembolie beter te voorspellen Een longembolie bij 50-plussers is met een nieuwe methode vaker uit te sluiten. Een belastende CT-scan is dan minder nodig.

Uit onderzoek van onder andere LUMC-onderzoekers blijkt dat de methode veilig en efficiënt is. Ze publiceren erover in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
De onderzoekers ontwikkelden een leeftijdsafhankelijke variant van de test om longemboliën aan te tonen. Met deze zogenaamde D-dimeertest meten artsen de waarde van een belangrijk afbraakproduct dat vrijkomt bij de vorming van bloedstolsels.
Bij een D-dimeerwaarde lager dan 500 µg/L is een longembolie bijna uitgesloten. Bij een hogere D-dimeerwaarde maken artsen normaalgesproken een CT-scan om uit te zoeken of de patiënt een longembolie heeft. Maar voor oudere personen blijkt die grens minder geschikt.

Grens
”Hoe ouder je wordt, des te hoger de D-dimeerwaarde in je bloed. Dit is ook zo zonder dat je bloedstolsels ontwikkelt”, vertelt onderzoeker Paul den Exter.
Uit eerder onderzoek bleek al dat de maximale normale D-dimeerwaarde voor 50-plussers te berekenen is door de leeftijd van de patiënt met 10 te vermenigvuldigen. Den Exter: ”Wij onderzochten of je deze leeftijdsafhankelijke grens veilig kunt hanteren. Een 60-jarige patiënt hoef je dan pas aan een CT-scan bloot te stellen als hij een D-dimeerwaarde heeft die hoger is dan 600 µg/L.”

Benauwdheid
Samen met onderzoekers uit negentien ziekenhuizen in Nederland, België, Zwitserland en Frankrijk onderzochten Den Exter en prof. Menno Huisman (Trombose en Hemostase) ruim 3.000 patiënten die zich tussen 2010 en 2013 met ademhalings- en benauwdheidsklachten meldden bij de spoedeisende hulp.
Ruim 300 van die patiënten vielen in het grijze gebied waar de onderzoekers nieuwsgierig naar waren: ze hadden een D-dimeerwaarde die hoger was dan 500 µg/L, maar lager dan de maximaal toegestane waarde die je op basis van hun leeftijd mocht verwachten. ”Bij deze mensen hebben we geen CT-scan verricht”, vertelt Den Exter. Na hun bezoek aan de spoedeisende hulp werden de patiënten 3 maanden lang gevolgd om te kijken of ze niet alsnog een longembolie ontwikkelden.
Slechts één van de 300 deelnemende patiënten ontwikkelde een longembolie: 0,3 procent. ”Het blijkt daarmee niet alleen een erg veilige, maar ook een efficiënte methode te zijn: 10 procent van de patiënten hebben we zo een CT-scan kunnen besparen.”

Bron: Telegraaf.nl

Gezamelijk met de EHBO verenigingen uit Brakel-Poederoijen, Almkerk en Aalst is er een verkorte EHBO cursus georganiseerd. Tijdens de gezamelijk lessen werden de praktijkopdrachten geoefend en zelf werd thuis aan de theorie gewerkt.

Na het oefenexamen van vorige week en een extra avondje oefenen bij onze vereniging in Uitwijk zijn alle cursisten op 29 januari geslaagd.

Van harte gefeliciteerd allemaal.
Arjan Burghout 25 jaar EHBO-Instructeur bij EHBO-vereniging Uitwijk-Waardhuizen
Het EHBO-seizoen 2022-2023 was het 25e lesseizoen van Arjan Burghout. Tijd om terug te kijken op deze periode.
In 1995 werd onze vereniging diep geraakt door het plotselinge overlijden van onze instructeur en voorzitter Kees Burghout. In die tijd zijn wij als vereniging geholpen door de omliggende EHBO-verenigingen en instructeurs. Aart Verschoor heeft ruim 2 jaar de EHBO-lessen verzorgd.
Dat Arjan Burghout, de zoon van Kees Burghout, EHBO-instructeur zou worden was geen vraag, maar door het plotselinge verlies van zijn vader werd dit proces versneld. Op 13 juni 1998 slaagde Arjan voor zijn instructeurs diploma en nam het “stokje” van zijn vader over.
In het seizoen 1998/1999 startte de jonge en onervaren Arjan aan zijn eerste lesseizoen. Dat was voor de leden van de vereniging even wennen.
In een gesprek met Arjan geeft hij aan dat de eerste jaren intensief waren. Het was niet alleen het "in de voetsporen treden van", maar ook zoeken naar een eigen manier van lesgeven en het doormaken van zijn persoonlijke ontwikkeling. In die periode heeft het toenmalige bestuur hem gesteund en begeleid.
Ook enkele cursisten hebben hem regelmatig een hart onder de riem gestoken. Dit heeft hem enorm geholpen en medegevormd hebben tot de EHBO-instructeur die hij nu is.
Als EHBO-vereniging kijken wij terug op de vele veranderingen die we hebben doorgemaakt en waarin Arjan ons telkens heeft meegenomen in de ontwikkelingen binnen de eerstehulpverlening. Vele cursisten hebben onder zijn leiding hun diploma gehaald. In zijn eerste jaar stond Arjan meteen voor de uitdaging om de leden eigen te maken in de lesstof van de 24e druk, inmiddels werken we al in de lesstof van de 28e druk.
Onder begeleiding van Arjan hebben we als eerstehulpverleners geleerd om de AED te gebruiken, Stop De Bloeding Red Een Leven, eerste hulp bij wandelletsel, eerste hulp bij sportletsels, veranderde technieken om de hulpverlening efficiënter te maken en de kans van overleven te vergroten. Dit altijd conform de laatst geldende lesstof.
Arjan is sinds 2005 ook voorzitter van onze vereniging. We mogen zeggen dat hij dat net als het lesgeven met passie doet. We hopen dat hij zich nog vele jaren voor onze vereniging mag inzetten. Op 11-1-2024 zullen we stilstaan bij zijn jubileum.
Mocht u ook uw diploma willen halen, neem contact op: secretaris@uw-ehbo.n