Longembolie

Tags :

Category : Eerste hulp

maxresdefaultLongembolie beter te voorspellen Een longembolie bij 50-plussers is met een nieuwe methode vaker uit te sluiten. Een belastende CT-scan is dan minder nodig.

Uit onderzoek van onder andere LUMC-onderzoekers blijkt dat de methode veilig en efficiënt is. Ze publiceren erover in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
De onderzoekers ontwikkelden een leeftijdsafhankelijke variant van de test om longemboliën aan te tonen. Met deze zogenaamde D-dimeertest meten artsen de waarde van een belangrijk afbraakproduct dat vrijkomt bij de vorming van bloedstolsels.
Bij een D-dimeerwaarde lager dan 500 µg/L is een longembolie bijna uitgesloten. Bij een hogere D-dimeerwaarde maken artsen normaalgesproken een CT-scan om uit te zoeken of de patiënt een longembolie heeft. Maar voor oudere personen blijkt die grens minder geschikt.

Grens
”Hoe ouder je wordt, des te hoger de D-dimeerwaarde in je bloed. Dit is ook zo zonder dat je bloedstolsels ontwikkelt”, vertelt onderzoeker Paul den Exter.
Uit eerder onderzoek bleek al dat de maximale normale D-dimeerwaarde voor 50-plussers te berekenen is door de leeftijd van de patiënt met 10 te vermenigvuldigen. Den Exter: ”Wij onderzochten of je deze leeftijdsafhankelijke grens veilig kunt hanteren. Een 60-jarige patiënt hoef je dan pas aan een CT-scan bloot te stellen als hij een D-dimeerwaarde heeft die hoger is dan 600 µg/L.”

Benauwdheid
Samen met onderzoekers uit negentien ziekenhuizen in Nederland, België, Zwitserland en Frankrijk onderzochten Den Exter en prof. Menno Huisman (Trombose en Hemostase) ruim 3.000 patiënten die zich tussen 2010 en 2013 met ademhalings- en benauwdheidsklachten meldden bij de spoedeisende hulp.
Ruim 300 van die patiënten vielen in het grijze gebied waar de onderzoekers nieuwsgierig naar waren: ze hadden een D-dimeerwaarde die hoger was dan 500 µg/L, maar lager dan de maximaal toegestane waarde die je op basis van hun leeftijd mocht verwachten. ”Bij deze mensen hebben we geen CT-scan verricht”, vertelt Den Exter. Na hun bezoek aan de spoedeisende hulp werden de patiënten 3 maanden lang gevolgd om te kijken of ze niet alsnog een longembolie ontwikkelden.
Slechts één van de 300 deelnemende patiënten ontwikkelde een longembolie: 0,3 procent. ”Het blijkt daarmee niet alleen een erg veilige, maar ook een efficiënte methode te zijn: 10 procent van de patiënten hebben we zo een CT-scan kunnen besparen.”

Bron: Telegraaf.nl

Start van de valpreventieweek! Vandaag hebben we de nieuwe cijfers valongevallen 65+ in 2019 gepubliceerd. Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. In 2018 was dit elke 5 minuten. Veel ouderen zijn als gevolg van COVID-19 nog minder mobiel en dat maakt de kans op vallen groter. Vandaag is de Valpreventieweek gestart en wij roepen professionals op om ouderen met verhoogd valrisico vroegtijdig op te sporen. Want valongevallen kunnen deels voorkomen worden! Lees het persbericht: bit.ly/2EKcKcE ... MeerMinder

Wist jij dat de eerste minuten na het oplopen van lichamelijk letsel van groot belang zijn? Daarom is EHBO cruciaal❗EHBO’ers zijn van levensbelang, en daarom worden zij vandaag in het zonnetje gezet tijdens #WereldEersteHulpDag! Voor jullie inzet tijdens trainingen en ongevallen zijn wij jullie dankbaar 😘. ... MeerMinder

Met ingang van 1 september 2020 wordt het bij het examen diploma Eerste Hulp mogelijk de tourniquet te laten examineren. In aanloop hiernaartoe zullen we met diverse posts aandacht besteden aan de tourniquet. Vandaag trappen we af met de geschiedenis van dit bijzondere redmiddel. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste variant al in 600 v. Chr. werd aangelegd? ➜ bit.ly/2Et9phJ ... MeerMinder