Beroerte

Tags :

Categorie : Eerste hulp

BeroerteEen beroerte (CVA) is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Letterlijk vertaald is dit een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen: Cerebro Vasculair Accident.

Bij een beroerte werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer. Dat deel van de hersenen valt uit omdat er geen bloedstroom meer is. Dat kan het gevolg zijn van een afsluiting van een bloedvat in het hoofd. Dan spreken we over een herseninfarct of een TIA. Bij een TIA is sprake van een kortdurende verstopping van een bloedvat.

Het kan ook het gevolg zijn van het kapot scheuren van een bloedvat in het hoofd, waardoor het bloed in het hersenweefsel stroomt. Dan heeft iemand een hersenbloeding.

Aan de buitenkant kun je niet zien of iemand een afsluiting in een bloedvat of een bloeding heeft. Daarom noemen we het een beroerte zolang we niet weten wat de oorzaak is.

Van alle beroertes is een groot deel (80%) een herseninfarct en een klein deel (20%) een hersenbloeding.

De afgelopen week hebben we bij alle leden een cadeaupakketje gebracht. Het bestuur bedankt op die manier alle leden voor de steun en hun lidmaatschap in deze tijd. De toppers van Lunchroom 'n Tikkie Anders en Kadofabriek 'n Tikkie Verderop uit Sleeuwijk hebben deze pakketjes voor ons gemaakt. Dank je wel! ... MeerMinder

Online ledenvergadering. Wij feliciteren onze jubilarissen: Linda, Wilfred, Aagje, Henk, en Arjan met hun jubileum. In het bijzonder feliciteren wij onze voorzitter en instructeur Arjan Burghout met zijn bronzen draaginsigne met gouden Tilanus. ... MeerMinder

Ter info voor alle EHBO'ers die doof of slechthorend zijn die niet kan telefoneren als je een slachtoffer hebt benaderd. ... MeerMinder