Wiegendood
Categorie : Eerste hulp Nieuws
Dat het gevaarlijk is om je baby gezellig bij je in bed te laten slapen, wisten we al. Maar ook de bank is een plek waar je moet oppassen met zuigelingen. Uit onderzoek van het Children’s Mercy Hospital in Kansas City blijkt dat 1 op de 8 gevallen van wiegendood op de sofa ontstaat.
Wie kent het niet? Je ligt lekker op de bank televisie te kijken, met die kleine op je buik. Gezellig, niets aan de hand. Zo lijkt het. Maar je bent moe, na al die doorwaakte nachten en valt in slaap. Een paar minuten later schrik je wakker. Gelukkig, je baby ligt nog heerlijk rustig bij je.
Pas op, is de boodschap van kinderarts Jeffrey Colvin van het Children’s Mercy Hospital in Kansas City. Hij deed met zijn collega’s onderzoek naar bijna 8000 gevallen van wiegendood in 24 staten, in de periode tussen 2004 en 2012.
Verwurging
In ruim 12 procent van de gevallen ging het mis op de bank, een cijfer waar de onderzoekers van zijn geschrokken. Bij 40 procent van die baby’s was sprake van verstikking of verwurging. Een nachtmerrie voor de ouders, uiteraard.
Wat in de Verenigde Staten vaak is aangetroffen, is dat ouders hun kroost tussen zichzelf en de rugleuning van de bank lieten liggen. Vervolgens draaide de baby op z’n zij, met mond en neus tegen de kussens. Om vervolgens geen adem meer te kunnen halen.
Reinier Hopmans, penningmeester van de Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte, zegt dat hier in Nederland al langer voor wordt gewaarschuwd. ‘Het gevaar is bekend, al kunnen we het hier niet in cijfers vatten. Er zijn weinig incidenten. Sinds 2000 ligt het aantal wiegendoden in Nederland onder de 20, de laatste jaren zelfs onder de 15 en vorig jaar waren het er 13. Maar ik ken ook gevallen van vaders die in slaap vielen met een baby op de buik, waar het fataal is afgelopen.’
Borstvoeding
Het grootste risico, stelt Hopmans, is er bij moeders die midden in de nacht naar beneden gaan om op de bank borstvoeding te geven. ‘Ze zijn vermoeid, kunnen in slaap vallen. In bijna alle gevallen loopt het goed af, voelt iemand zich even schuldig, maar is er verder niets aan de hand. Toch kan het mis gaan. Wij adviseren om dan een kookwekkertje te gebruiken, dat na een kwartier af gaat.’
Hopmans stelt dat er grote verschillen zijn tussen Nederland en de Verenigde Staten. Cultuurverschillen, maar ook mindere woonomstandigheden in sommige Amerikaanse buurten. ‘Bovendien zijn wij een voorloper als het gaat om preventie. Er is een goed bereik via de media en we hebben een fijnmazig net met de consultatiebureaus, waar bijna iedereen heen gaat met zijn of haar kind.’
Bron: AD.nl