Wiegendood

Categorie : Eerste hulp Nieuws

Dat het gevaarlijk is om je baby gezellig bij je in bed te laten slapen, wisten we al. Maar ook de bank is een plek waar je moet oppassen met zuigelingen. Uit onderzoek van het Children’s Mercy Hospital in Kansas City blijkt dat 1 op de 8 gevallen van wiegendood op de sofa ontstaat.wiegendood

Wie kent het niet? Je ligt lekker op de bank televisie te kijken, met die kleine op je buik. Gezellig, niets aan de hand. Zo lijkt het. Maar je bent moe, na al die doorwaakte nachten en valt in slaap. Een paar minuten later schrik je wakker. Gelukkig, je baby ligt nog heerlijk rustig bij je.

Pas op, is de boodschap van kinderarts Jeffrey Colvin van het Children’s Mercy Hospital in Kansas City. Hij deed met zijn collega’s onderzoek naar bijna 8000 gevallen van wiegendood in 24 staten, in de periode tussen 2004 en 2012.

Verwurging
In ruim 12 procent van de gevallen ging het mis op de bank, een cijfer waar de onderzoekers van zijn geschrokken. Bij 40 procent van die baby’s was sprake van verstikking of verwurging. Een nachtmerrie voor de ouders, uiteraard.

Wat in de Verenigde Staten vaak is aangetroffen, is dat ouders hun kroost tussen zichzelf en de rugleuning van de bank lieten liggen. Vervolgens draaide de baby op z’n zij, met mond en neus tegen de kussens. Om vervolgens geen adem meer te kunnen halen.

Reinier Hopmans, penningmeester van de Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte, zegt dat hier in Nederland al langer voor wordt gewaarschuwd. ‘Het gevaar is bekend, al kunnen we het hier niet in cijfers vatten. Er zijn weinig incidenten. Sinds 2000 ligt het aantal wiegendoden in Nederland onder de 20, de laatste jaren zelfs onder de 15 en vorig jaar waren het er 13. Maar ik ken ook gevallen van vaders die in slaap vielen met een baby op de buik, waar het fataal is afgelopen.’

Borstvoeding
Het grootste risico, stelt Hopmans, is er bij moeders die midden in de nacht naar beneden gaan om op de bank borstvoeding te geven. ‘Ze zijn vermoeid, kunnen in slaap vallen. In bijna alle gevallen loopt het goed af, voelt iemand zich even schuldig, maar is er verder niets aan de hand. Toch kan het mis gaan. Wij adviseren om dan een kookwekkertje te gebruiken, dat na een kwartier af gaat.’

Hopmans stelt dat er grote verschillen zijn tussen Nederland en de Verenigde Staten. Cultuurverschillen, maar ook mindere woonomstandigheden in sommige Amerikaanse buurten. ‘Bovendien zijn wij een voorloper als het gaat om preventie. Er is een goed bereik via de media en we hebben een fijnmazig net met de consultatiebureaus, waar bijna iedereen heen gaat met zijn of haar kind.’

Bron: AD.nl

Gezamelijk met de EHBO verenigingen uit Brakel-Poederoijen, Almkerk en Aalst is er een verkorte EHBO cursus georganiseerd. Tijdens de gezamelijk lessen werden de praktijkopdrachten geoefend en zelf werd thuis aan de theorie gewerkt.

Na het oefenexamen van vorige week en een extra avondje oefenen bij onze vereniging in Uitwijk zijn alle cursisten op 29 januari geslaagd.

Van harte gefeliciteerd allemaal.
Arjan Burghout 25 jaar EHBO-Instructeur bij EHBO-vereniging Uitwijk-Waardhuizen
Het EHBO-seizoen 2022-2023 was het 25e lesseizoen van Arjan Burghout. Tijd om terug te kijken op deze periode.
In 1995 werd onze vereniging diep geraakt door het plotselinge overlijden van onze instructeur en voorzitter Kees Burghout. In die tijd zijn wij als vereniging geholpen door de omliggende EHBO-verenigingen en instructeurs. Aart Verschoor heeft ruim 2 jaar de EHBO-lessen verzorgd.
Dat Arjan Burghout, de zoon van Kees Burghout, EHBO-instructeur zou worden was geen vraag, maar door het plotselinge verlies van zijn vader werd dit proces versneld. Op 13 juni 1998 slaagde Arjan voor zijn instructeurs diploma en nam het “stokje” van zijn vader over.
In het seizoen 1998/1999 startte de jonge en onervaren Arjan aan zijn eerste lesseizoen. Dat was voor de leden van de vereniging even wennen.
In een gesprek met Arjan geeft hij aan dat de eerste jaren intensief waren. Het was niet alleen het "in de voetsporen treden van", maar ook zoeken naar een eigen manier van lesgeven en het doormaken van zijn persoonlijke ontwikkeling. In die periode heeft het toenmalige bestuur hem gesteund en begeleid.
Ook enkele cursisten hebben hem regelmatig een hart onder de riem gestoken. Dit heeft hem enorm geholpen en medegevormd hebben tot de EHBO-instructeur die hij nu is.
Als EHBO-vereniging kijken wij terug op de vele veranderingen die we hebben doorgemaakt en waarin Arjan ons telkens heeft meegenomen in de ontwikkelingen binnen de eerstehulpverlening. Vele cursisten hebben onder zijn leiding hun diploma gehaald. In zijn eerste jaar stond Arjan meteen voor de uitdaging om de leden eigen te maken in de lesstof van de 24e druk, inmiddels werken we al in de lesstof van de 28e druk.
Onder begeleiding van Arjan hebben we als eerstehulpverleners geleerd om de AED te gebruiken, Stop De Bloeding Red Een Leven, eerste hulp bij wandelletsel, eerste hulp bij sportletsels, veranderde technieken om de hulpverlening efficiënter te maken en de kans van overleven te vergroten. Dit altijd conform de laatst geldende lesstof.
Arjan is sinds 2005 ook voorzitter van onze vereniging. We mogen zeggen dat hij dat net als het lesgeven met passie doet. We hopen dat hij zich nog vele jaren voor onze vereniging mag inzetten. Op 11-1-2024 zullen we stilstaan bij zijn jubileum.
Mocht u ook uw diploma willen halen, neem contact op: secretaris@uw-ehbo.n